Моделі зрілості організації в області процесного управління

Продовжуючи розмову про фреймворки в області BPM, зупинимося на моделях зрілості (maturity model) організації в області процесного управління. Розберемося, що це і чим вони можуть бути корисні компаніям.

Перша модель процесної зрілості з’явилася в 1979 році. Її запропонував Філ Кросбі (Phil Crosby, «Quality is free», 1979). Модель процесної зрілості дозволяє визначити, на якому етапі розвитку компанія знаходиться зараз і що потрібно зробити, щоб перейти на наступний рівень.

В основі моделі Кросбі лежав принцип «нуль дефектів»: будь-який дефект небажаний, він повинен негайно приводити до управлінського впливу. Так модель дозволяла визначити, наскільки керована і ефективна організація з точки зору управління якістю своєї продукції.

З тих пір з’явилося багато альтернативних моделей процесної зрілості. Свої моделі пропонують як консалтингові компанії (Gartner, Forrester), так і неприбуткові організації (CMMI Institute, ABPMP, OMG, APQC). У всі моделі процесної зрілості закладений схожий сенс: організація повинна пройти еволюційні етапи від плутанини і хаосу до злагодженої роботи та проактивного реагування на зміни ринкової ситуації.

Розглянемо детальніше, як влаштована модель процесної зрілості на прикладі стандарту Business Process Maturity Model (BPMM) від консорціуму OMG *. BPMM описує рівні зрілості так:

Рисунок 1. Рівні зрілості організації в області процесного управління, консорціум OMG

Cтандарт BPMM містить детальну інформацію про використання своєї моделі зрілості на практиці. У тому числі опис 30 груп процесів, створення і управління якими дозволить організації пройти шлях від першого рівня до п’ятого (див. Рисунок 2). Кожна група процесів закріплена за певним рівнем процессной зрілості (починаючи з другого) і областю докладання зусиль (thread). Таким чином, можна відстежити, як еволюціонує кожна група процесів у міру зростання рівня процессной зрілості.

Рис. 2. Групи процесів моделі зрілості BPMM, розбиті за рівнями і областям докладання зусиль

Для кожної групи процесів задаються цілі для досягнення. А також практики, які повинні бути впроваджені, щоб вважати, що ця група процесів впроваджена в компанії.

Рис.3 Компоненти групи процесів в моделі BPMM

За оцінками консультантів, на проходження одного рівня йде від 1,5 до 3 років при необхідному обсязі інвестицій і уваги топ-менеджменту. Рух за рівнями – еволюційний процес. Він передбачає послідовне проходження кожного з рівнів.

Як можна використовувати моделі процесної зрілості на практиці? Якщо тема процесного управління в пріоритеті топ-менеджменту вашої компанії, модель процесної зрілості може стати основою для дорожньої карти впровадження процесного управління і подальшої оцінки його зрілості. Можливий приклад такої дорожньої карти:

Рис.4. Приклад дорожньої карти підвищення зрілості управління бізнес-процесами в організації

Модель зрілості допомагає рухати компанію в своєму розвитку через постійну роботу з процесами. Наприклад, ми зараз знаходимося на першому рівні відповідно до моделі OMG, а хочемо перейти на другий. Для цього потрібно навчитися системно виконувати такі дії:

  • Вибір власника бізнес-процесу
  • Визначення політики і регламентів в області процесного управління
  • Внутрішні вимоги власника процесу до його учасників
  • Оцінка ефективності процесу на рівні окремо взятих відділів
  • Здатність впливати на якість кінцевого продукту

Компанія, як і людина, «дорослішає» поступово. З одного боку, неможливо проскочити якийсь із рівнів і опинитися відразу вище. У той же час, фокусування на ключовому процесі (-ах) дозволяє цьому процесу (-ам) «дорослішати» швидше, ніж компанія в цілому. Тоді окремо взятий процес може виявитися, наприклад, на четвертому рівні, а компанія в середньому – на другому. Такий сфокусований підхід дозволяє диференціюватися і створити конкурентну перевагу.

* OMG – Object Management Group – неприбуткова організація (консорціум), що займається розробкою і просуванням стандартів, в основі яких лежить об’єктно-орієнтована концепція. Розроблені стандарти є вендор-незалежними. До консорціуму входять більше 800 провідних світових організацій