Workflow-додатки підривають традиційний ринок BPMS систем?

Деякі BPM-експерти скаржаться, що ринок BPM-додатків не росте експонентними темпами. Вони навіть сперечаються про те, що треба придумати якусь нову назву для BPM, щоб привернути увагу. Незважаючи на це, тема управління бізнес-процесами продовжує набирати популярність.

Кількість вендорів, які поглинають або будують свої власні спрощені workflow-двигуни, стає занадто великим, щоб можна було перерахувати всіх. Навіть Apple включився в цю гонку, оголосивши 22 березня 2017 року про покупку iOS додатку «Workflow». Незважаючи на те, що це не low-code додаток, які зараз в тренді, така угода робить Apple гравцем на ринку BPM. Усі значимі цифрові бізнес-платформи (digital business platform, DBP) пропонують можливості по автоматизації потоків робіт – це може бути простий workflow або ж повноцінна BPMS система. Як би там не було, функціональність «управління роботами», яка заявлена ​​в більшості DBP систем, вимагає організації потоків робіт і взаємодії між ними. Salesforce, SAP, Oracle пропонують такі можливості. Нові гравці (такі як Box і Hellosign) привертають ще більше уваги до теми управління бізнес-процесами.

Драйвери для подальшого розвитку повномасштабних (великих) BPMS

Управління кейсами (Case Management). Важлива функціональність для будь-якої DBP. Вона дозволяє управляти складними, еволюційно розвиваються ситуаціями (їх називають «кейсами»). Ці ситуації зазвичай тривають довго, являються складними, вимагають високої кваліфікації і рівня знань (наприклад, складне захворювання у пацієнта, – прим. Перекладача) для їх вирішення.

Потоки робіт, керовані цілями. Це нова концепція, що дозволяє працювати з процесами, логіка яких змінюється при зміні кінцевої мети процесу або якихось його проміжних точок. Така технологія стає особливо необхідною в ситуації безперервних змін.

Концепція «цілісний цикл взаємовідносин (end to end journey) з клієнтом» (співробітником, продуктом, постачальником). Дана концепція передбачає наявність здатності управляти всім життєвим циклом взаємин з клієнтом (співробітником, постачальником, продуктом). Саме для вирішення даного завдання знову пішла мова про наскрізні бізнес-процеси (end-to-end processes), особливо в частині управління життєвим циклом клієнта. Підвищений інтерес до цієї теми вимагає від експертів в області процесного управління по-новому представити концепцію «управління бізнес-процесами» в контексті складних наборів завдань, заснованих на унікальних цілях і потребах клієнта.

Драйвери для подальшого розвитку workflow-додатків і невеликих BPMS систем

Управління контентом, зокрема, процес збору, узгодження та управління документами і раніше залишається популярним.

Крос-функціональні бізнес-процеси залишаються кровоносною системою організацій. Незважаючи, часом, на свою простоту, вони допомагають організаціям досягати своїх цілей і управляти ресурсами при їх досягненні. Ця область продовжує бурхливо розвиватися. Основний драйвер в цьому сегменті – це програми, що вимагають мінімального залучення розробників (low code platform).

Відстеження і реагування на події. Незважаючи на те, що виникнення більшості подій вимагає їх аналізу і вироблення способу реагування, зумовлені способи реагування (описані і реалізовані як процес) також можуть користуватись попитом.

Резюме

  • Завдання, дані (і інформація в цілому) мають схильність виконуватися (оброблятися) в певній послідовності для досягнення необхідного результату.
  • Процеси і далі користуються попитом, і їх активно використовують в нових програмах.
  • Концепція «управління бізнес-процесами» довела свою популярність для бізнесу в сфері підвищення операційної ефективності.
  • Упевнений, спроби придумати нові назви для вже існуючих перевірених концепцій і інструментів триватимуть, моє ставлення таке: насолоджуйтеся поїздкою.

Перекладено з англійської.

Оригінал статті.