Тренди 2018 у проектному і процесному менеджменті

Початок року — найкращий час, щоби підбити підсумки й зазирнути в майбутнє. Ми звернулися до провідних консультантів pmb Дмитра Лук’янова та Олексія Громико з проханням поділитися трендами в проектному і процесному менеджменті, які будуть актуальні у 2018 році.

Наші консультанти виділили 8 основних трендів

  1. Швидкість змін буде наростати. Зміни стали настільки невіддільною частиною життя компаній незалежно від сфери діяльності, що призводять уже до змішання галузей. Щоби залишатися на плаву в нашому мінливому світі, усе більше компаній будуть професійно управляти проектами змін.
  2. Стратегічні проектно-процесні офіси. Компанії навчилися формулювати стратегії та «дорожні карти», але поки не навчилися втілювати їх у життя. І коли питання «Хто винен?» змінить питання «Що робити?», однією з найкращих відповідей стане організація корпоративного проектно-процесного офісу.
  3. Відсутність єдиної «правильної» методології. Будь-яка методологія/фреймворк містить як застосовні, так і мало застосовні рекомендації до окремо взятої компанії. Дедалі популярнішими стають змішані методології/фреймворки (AgileFall, Scrumban, Lean Six Sigma і т.д). Така тенденція ґрунтуватиметься на необхідності пов’язати воєдино процеси великих корпорацій і невеликих самоорганізованих команд.
  4. Дебюрократизація бізнес-процесів. Довгі й нудні регламенти будуть і далі ставати все менш популярними і привабливими. Їм на зміну будуть приходити зацифровані моделі бізнес-процесів, які можуть бути швидко змінені, доповнені та знову запущені в роботу. Співробітники все частіше будуть вивчати бізнес-процеси компанії в інтерактивному онлайн форматі.
  5. Хмарні технології. Технології і проектного, і процесного управління неухильно мігрують у хмари. На ринку хмарних рішень будуть з’являтися нові гравці, старі переосмислюватимуть свої рішення і пропонуватимуть щось нове. Динаміка конкурентної боротьби обіцяє бути дуже високою. Від правильного вибору інструментарію буде багато в чому залежати, як довго вам не доведеться його міняти в майбутньому;)
  6. Швидкі сертифікації. Усе менше людей готові вкладатися в тривалі сертифікаційні програми для підтвердження своїх професійних знань. Ринок швидко зорієнтувався й почав пропонувати «швидку» сертифікацію. Приходячи на 2х-чи 3х денний тренінг, ви можете розраховувати по його закінченню стати сертифікованим фахівцем, незалежно від актуального рівня професійного досвіду. Попит на такого роду сертифікації буде рости й лінійки сертифікацій будуть розширюватися. Зворотний бік цього процесу — в очах бізнесу факт наявності сертифікату буде девальвуватися.
  7. Швидка освіта. Через зростання темпу життя утримувати концентрацію протягом 2х,-3х,-4х днів тренінгу стає все складніше. Навчальні програми будуть скорочуватися в часі зі збереженням розглянутих тем. Обертів будуть набирати онлайн формати, з тенденцією до мікронавчання. Зростатиме попит на кастомізовані програми з урахуванням викликів, що стоять перед конкретним проектом\командою\компанією, на стику різних тем і форматів. Стандартні тренінги, якими ми знали їх раніше, відходять у минуле.
  8. Розставляння пріоритетів і фокусування. З кожним роком кількість можливостей та ідей тільки наростає. На перший план виходять три навички: вибирати найважливіші ініціативи для реалізації; створювати умови, щоби саме на ці ініціативи ресурси виділялися щонайперше; фокусуватися на доведенні цих ініціатив до логічного завершення.