Lviv PM Day 2018 і два виступи від Дмитра Лук’янова

10 листопада 2018 року у Львові відбулася конференція PM Day Lviv 2018. PM Day Lviv завершив серію «PM Day», яка щорічно проходить в Одесі, Харкові, Львові та Києві.

Керуючий партнер «Бюро проектного менеджменту» Дмитро Лук’янов потішив відразу двома виступами. У потоці «Agile і гнучкі методології» він презентував тему «Історичний слід» в японській методології управління проектами: від «Книги п’яти кілець» до стандарту «Р2М». Дмитро провів аналогії між «Шляхом воїна» і «Шляхом проектного менеджера» з урахуванням цінностей Scrum і кожної з «П’яти книг» М.Мусасі: книг «Землі», «Води», «Вогню», «Вітру» і «Порожнечі».

У потоці «Product Management» обговорили “Звідки з’являються Product Owner`и – ними народжуються чи стають?”. Дмитро провів інтерактивне дослідження. В результаті спільної роботи з учасниками вийшли профілі «Власника Продукту» і «Керівника Проекту» за моделлю PAEI Адізеса. А також народилося спільне бачення того, як змінюється рольова модель команди по Белбіну з урахуванням тренда на діджиталізацію.

Нагадаємо постулат Іцхака Адізеса про те, що не існує «ідеального менеджера», у якого всі чотири ролі – P, A, E і I – представлені на однаково високому рівні. Дмитро запропонував розкласти профілі «Власника Продукту» і «Керівника Проекту» і подивитися, як вони взаємно поєднуються. В учасників сесії народилася «ідеальна пара» – модель PaEi «Власника Продукту» відмінно доповнюється моделлю pAeI «Керівника Проекту». Так сам по собі вирішилось і одне з питань дискусії – наскільки гарна ідея поєднувати ці дві ролі в одній людині, а також і питання про те, чи можна очікувати успішної трансформації PM’а в PO’а і навпаки.

Рекомендації Дмитра

  • Давати співробітникам ті ролі, до яких вони природно схильні.
  • На різних етапах життєвого циклу в організації затребувані різні типи менеджерів. Необхідно враховувати специфіку організації та типи проектів, що ведуться.
  • Використовувати кілька методик у визначенні рольових переваг, розглядати команду під різними кутами. Добре зарекомендувала себе на практиці методика М.Белбіна.

Табл.1 Функції і ролі менеджменту, життєвий цикл організації

 

Джерело

Презентації можна знайти тут:

Японська методологія і цінності Srum

Product Owner